In oktober 2006 viert de Zeelandse groep Kwartjesvolk hun 25 jarig bestaan. Honderden keren hebben ze met al hun instrumenten, kleding, luidsprekers enz. een klein gedeelte van ons land afgestruind om optredens te geven in cafés, braderies, feestzalen, theaters, kantines, parochiehuizen, paternaatsgebouwen, clubhuizen van de plattelandsjongeren, kastelen, op straat, in de kerk en vooral niet te vergeten het bejaardenhuis “Avondrood”. Met een groot scala aan instrumenten waaronder accordeons, trekzakken, gitaren, mandolines, thinwizzle’s, contrabas, banjo’s, wasbord, draailier, doedelzakken en trommeltjes, en een flinke partij humor en cabareske uitvoering van het Brabantse lied, hebben ze al duizenden mensen weten te vermaken.
Speciaal voor dit jubileum hebben ze hun instrumentarium uitgebreid met een antiek draaiorgeltje, op de kop getikt op de zwarte markt te Cuijk.
Kwartjesvolk heeft in de loop der jaren reeds drie cd’s uitgebracht. In oktober brengen ze ter gelegenheid van hun 25 jarig bestaan een nieuwe cd en dvd uit. Op de cd staan wederom 14 nieuwe nummers, terwijl op de dvd een compleet live optreden staat.
HOE IS DEZE CD TOT STAND GEKOMEN
Op 9 oktober 2006 spelen we alweer 25 jaar humorischtische Brabantse volksmuziek. Rondom de keukentafel en tussen de vakanties door hebben we de volgende 14 liedjes/deuntjes opgenomen. Het is een mengeling van humorischtische, serieuze, voordrachtliedjes en instrumentaaltjes geworden. Wij zijn er Vèrrig mè…. Het openingsnummer heet Vèrrig, we zijn er klaar voor…..In die 25 jaar heeft ieder zo zijn eigen rol / taak en instrument binnen de groep. Dit wordt beschreven in het openingsnummer. Hij is vrijgezel is geschreven door onze Gerard. Een liedje over de twee vrijgezellen in onze groep. Wij die getrouwd zijn, zijn een beetje jaloers op die twee want die mogen doen wat ze willen en wij moeten………………juist ja. Mie Pils is voor ons een liederentafellied wat gezongen wordt door onze Hent. Het draaiorgeltje wordt ook door hem bespeeld. De mooie muziek heeft onze Hent eerst op een papierrol gezet en zelf ingeponst zodat alle tonen op het juiste moment Komen. Onder de dakplatanen is een prachtig instrumentaaltje wat onze Hent heeft gemaakt. We zien ons dan onder de dakplatanen zitten met een lekkere trappistenbier. Beetje jeu de boules spelen, musiceren, herinneringen ophalen en West-malle dubbel drinken.. Het Marialied dragen we op aan ons moeke (moeder van Tiny en Jan) die erg verbonden was met Maria. Onze Tiny heeft dit lied geschreven. Ons moeke vond dit zo’n mooi liedje dat we het op de cd hebben gezet. De muziek is van Willem Vermandere. Roddels is geschreven door Rian Merx de vrouw van onze Henk. Roddelen doen ze overal, helaas ook in Zeeland. Kameraden; al 25 jaar door dik en dun kameraden. “ Mar mè mekaar zijn we ut beste, zonder mekaar zijn wij niks werd. Want al jaren zijn wij kameraden en wij houden van sfeer en pret”. Als iemand van ons niet mee kan naar een optreden gaat het optreden niet door. We voelen ons dan niet compleet en daar worden we dan onrustig van. De doedelzakpolka n.o.v. is opgenomen met één stem voor en zeven stemmen tegen. Toch heb ik (onze Jan) dit nummer er op gezet.
Het stond er in één keer op daar mijn kameraden het weigerden om dit nog vaker te spelen. Maar goed Jan is tevreden. N.o.v. betekent dan ook Niet Op Verzoek. Vader ga mar slapen is geschreven door Tiny die al begint te ervaren dat hij ouder wordt. Zijn kinderen zeggen steeds vaker “och pap daar heb jij geen verstand van, ga maar lekker slapen”. Haal me terug is geschreven door Jeanne van de Rijt. Wij hebben het herschreven en het gaat over Dorus die toch weer liever terug naar d’n hemel wou.. Ons buske is geschreven door onze Henk. Het liedje gaat over wat er allemaal gebeurd in het buske als we naar of van een optreden komen. Eén ding is zeker…het is er gezellig. Black out is geschreven door Jos Mos van Katastroof en de muziek is van Paveier. Het refrein is geschreven door Kwartjesvolk. Een vrolijk deuntje met als ondertoon dat veel drank toch wel korsakov of anterograde amnesie kan geven. Maar ja dan herleef je alles toch weer opnieuw zodat het leven leuk blijft…….. Drupke vur drop is geschreven door Hans Keuper lid van de groep Boh Foi Toch. Veel mensen vroegen zich af of Hent nog meer kon dan alleen accordeon spelen. Daarom mocht hij van ons een liedje zingen wat uitgegroeide tot een toplied. Nu zingt hij dit op alle liederentafels waar hij de accordeon bespeelt. Het is zelfs zo dat de beroemde zangeres Ger Coppens er geïrriteerd van raakt; want tijdens haar optreden waarbij Hent haar begeleidt met zijn accordeon, komen er mensen vragen of hij dat lied wil zingen. ‘tIs fijn speule in deze band die maar drie akkoorden kent. Wij zijn trots en verbaasd dat wij al 25 jaar samen muziek mogen maken en dat er zoveel fans van kunnen genieten. De basis is maar drie akkoorden en we vinden het dan ook knap dat we met die drie akkoorden zoveel liedjes en instrumenten mogen bespelen. We voelen ons daar rijk mee. Laten we daarom maar fijn blijven speulen.
Tiny van Schijndel: zang, gitaar Tinus Verstraten: zang, muziekdoosorgeltje Gerard van de Schans: zang, fluit en contrabas Henk Merx: zang, drums, ritme-instrumenten, gitaar, banjo, mandoline en contrabas Hent van den Heuvel: zang, accordeons, draaiorgeltje Jan van Schijndel: zang, gitaar, banjo, mandoline, accordeon, draailier, vlier, mondharmonica en doedelzak Walter Huvenaars: geluidstechniek en buske-rijen Piet Huvenaars: regelen van niet-muzikale werkzaamheden Gastmuzikant: Hennie Korsten: Onze contrabas was in reparatie, dus heeft Hennie in opdracht van ons er een basje Ondergelegd in de stijl van Kwartjesvolk; simpel dus
|